ge

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o organizație internațională a acelor națiuni dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. Organizația își are originile în anul 1948, sub numele de Organisation for European Economic Co-operation (OEEC), Organizația pentru Cooperare Economică Europeană, pentru a ajuta la administrarea planului Marshall pentru reconstrucția Europei după Cel de-al Doilea Război Mondial. Mai târziu calitatea de membru a fost extinsă pentru statele din afara Europei, iar în 1961 s-a reformat luând numele de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), franceza: Organisation de coopération et de développement économiques.

Obiective și acțiuni

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este un forum unic unde guvernele a 33 de democrații conlucrează pentru a răspunde provocărilor economice, sociale, a celor ce țin de globalizare și de exploatare a oportunităților globalizării.

Organizația oferă un cadru în care guvernele pot să își compare experiențele politice, să caute răspunsuri la problemele comune, să identifice practicile bune și să-și coordoneze politicile interne și internaționale. Aceasta este un forum, unde presiunea egală poate acționa ca un stimulent puternic pentru îmbunătățirea politicii și pentru implementarea instrumentelor independente care, ocazional, pot conduce la semnarea unor tratate.

Schimburile de informații și analize dintre guvernele OCDE sunt puse la dispoziție de un secretariat din Paris. Secretariatul culege date, monitorizează trenduri și analize și prognozează dezvoltările economice. Acesta cercetează și schimbările sociale sau modelele comerciale dezvoltate, mediul, agricultura, tehnologia, taxele și alte domenii.

OCDE ajută guvernele în direcția creșterii prosperității și a luptei împotriva sărăciei prin creștere economică, stabilitate economică, comerț și investiții, tehnologie, inovație, anteprenoriat și cooperare în scopul dezvoltării. Trebuie să existe asigurarea că creșterea economică, dezvoltarea socială și protecția mediului sunt obținute împreună. Alte scopuri includ crearea de locuri de muncă pentru toți, echitate socială, guvernare curată și efectivă.

OCDE face eforturi pentru a înțelege și a ajuta guvernele să răspundă la noi dezvoltări și preocupări. Acestea cuprind comerțul și ajustarea structurală, securitatea online și provocările legate de reducerea sărăciei în lumea dezvoltată. De mai mult de 40 de ani, OCDE este una dintre cele mai mari și mai de încredere surse de statistică comparată, statistică economică și date sociale. Bazele de date OCDE cuprind o arie largă și diversă, cum ar fi conturile naționale, indicatorii economici, forța de muncă, comerțul, ocupația, migrația, educația, energia, sănătatea, industria, taxele și impozitele, și mediul. Cea mai mare parte a studiilor și analizelor sunt publicate.

De-a lungul ultimei decade, OCDE a rezolvat o serie de probleme sociale, economice și legate de mediu, adâncindu-și legatura cu afacerile, uniunile comerciale și alți reprezentanți ai societății civile. Negocierile de la OCDE în privința taxelor și a prețurilor de transfer au deschis drumul tratatelor bilaterale în jurul lumii.

Sediul OCDE se află la Château de la Muette în Paris.

Secretarul general

Între 1996 și 2006 secretar general al OCDE a fost Donald J. Johnston din Canada. Din 1 iunie 2006 Secretarul General este mexicanul José Ángel Gurría.

Membri

Există în mod curent 33 de membri cu putere deplină; dintre aceștia 30 sunt, în descrierea din 2010 a Băncii Mondiale, țări cu venituri mari. Țările devenite membre OECD în 1961 nu au anii după nume. Alte națiuni sunt listate în funcție de anul de admisie.

   

Comisia europeană a Uniunii Europene participă la munca OCDE, alături de statele membre ale UE. În mai 2007, Consiliul ministerial al OCDE a început să analizeze și să discute despre încorporarea urmatoarelor state in organizație: Estonia și Rusia; și de a întări cooperarea cu: Brazilia, China, India, Indonezia și Africa de Sud. Posibili candidați cu drepturi depline sunt statele lipsă din Uniunea Europeana: Bulgaria, Cipru, Letonia, Lituania, Malta și România.

Cele 34 de state membre OCDE dețin împreună aproximativ 60 la sută din economia mondială, 70 la sută din comerțul mondial și 20 la sută din populația lumii[1].

Istoric

La 11 mai 2010, Estonia, Slovenia și Israelul au fost invitate să devină membre.[2]

La data de 22 August 2010, guvernul israelian a aprobat intrarea țării în OECD[3].

 

Strategia de extindere a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică

În urma Conferinţei Ministeriale a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică din mai 2004 de la Paris s-a aprobat „Strategia pentru Extindere şi Colaborare cu Statele Nemembre OCDE” cunoscută şi sub numele de “Raportul Noboru”, după numele ambasadorului Japoniei la OCDE. În urma Conferinţei trebuiau luate măsuri concrete privind ţările candidate la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, precum şi de reforma a Organizaţiei ca atare.

Criteriile de aderare vor deveni şi mai selective în privinţa aderării unor noi membri, prin suplimentarea criteriilor, între care:

 • existenţa unei economii de piaţă şi a unei democraţii (like-mindedness);
 • dimensiunea şi importanţa economică a unui stat (significant player);
 • principiul beneficiar reciproc prin care aderarea unui nou stat să fie benefică atât pentru statul respectiv cât şi pentru OCDE (mutual benefit);

consideraţii globale, nu neapărat limitat la diversitatea geografică

Relaţiile OCDE – ROMÂNIA

Evoluţii recente importante în relaţia

 României cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică

Unul dintre obiectivele de politică externă în plan multilateral îl reprezintă dezvoltarea şi intensificarea relaţiilor cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în vederea îndeplinirii condiţiilor de admitere a României în grupurile şi structurile de lucru ale organizaţiei.

La 28 aprilie 2004 Guvernul României a transmis oficial candidatura României de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

În perioada ianuarie 2003 – iulie 2004, România a asigurat co-preşedinţia Investment Compact (iniţiativă a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud – Est), alături de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi Austria, fiind prima ţară din regiune care a avut această calitate.

 

În prezent, România participă în cadrul următoarelor structuri de lucru:

 1. Grupul de lucru al Comitetului pentru Construcţii Navale, cu statut de observator;
 2. Comitetul pentru Dreptul Nuclear din cadrul Agenţiei pentru Energia Nucleară, cu statut de observator;
 3. Comitetul Oţelului, cu statut de observator;
 4. Schema  II a Comitetului pentru Agricultură (Sistemele OCDE de certificare a seminţelor furajere, a cerealelor, a sfeclei de zahăr, a seminţelor de legume şi Regimul OCDE de aplicare a normelor internaţionale pentru legume şi fructe), cu statut de observator;
 5. Comitetul Transporturilor Maritime cu statut de observator;
 6. Centrul de Dezvoltare OCDE, cu statut de membru cu drepturi depline şi, având un loc în cadrul „Governing Board” (organismul de coordonare al Centrului);
 7. Declaraţia OCDE privind investiţiile internaţionale şi companiile multinaţionale, alături de celelalte 38 de ţări semnatare, cu statut de membru;
 8. Membru cu drepturi depline în cadrul Programului de Dezvoltare Economică Locală (LEED) al OCDE – „Local Economic Employment Development”.

 

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s