Chimie

Moleculele substantelor organice sunt formate din lanturi de atomi de carbon,numite catene,de care se leaga atomi ai altor elemente,dintre care cele mai importante sunt:hidrogenul,oxigenul,azotul,sulful,halogenii.

Aceste elemente se numesc elemente organogene.

Atomii de Carbon se unesc intre ei si cu atomii celorlalate elem organogene prin legaturi covalente.

Subst organice se impart in 2 mari grupe:

1.hidrocarburi

2.compusi organici cu functiuni

Hidrocarburile sunt subst ale caror molecule sunt formate numai din atomi de carbon si de hidrogen.

O clasa de compusi organici cu functiuni este alcatuita din subst organice ale caror molecule contin aceeasi grupa functionala.

Un atom sau o grupa de atomi care imprima substantelor care le contin aceleasi proprietati,reprezinta o grupare functionala.

De exemplu:grupa hidroxil(-OH),grupa carboxil(-COOH),grupa amino(-NH2),atomul de aclor(-Cl).

****************************************************************************************

Legatura covalenta se realizeaza prin punerea in comun de electroni necuplati,adica prin intrepatrunderea a doi orbitali atomici monoelectronici,cu formarea unui orbital molecular de legatura.Se deosebesc 2 tipuri de orbitali moleculari de legatur:sigma si pi.

Un orbital molecular sigma se obtine prin intrepatrunderea a 2 orbitali atomici de-a lungul axei ce uneste nucleele.Orbitalul molecular pi se obtine prin intrepatrunderea laterala a 2 orbitali cu axele paralele.

*****************************************************************************************

Compozitia procentuala de masa,numita si formula procentuala,indica masa din fiecare element component care se afla in 100 de unitati de masa de subst compusa.De exempl,compozitia procentuala de masa a acidului acetic este:40%C,6.66% H,53.33g O.

Formula moleculara indica cu ajutorul simbolurilor chimie si al indicilor compozitia unei molecule.De exemplu,forumula moleculara a aciduluie acetic este:C2H2O2,si arata ca o molecula de acid acetic este form din 2 atomi de carbon,4 atomi de hidrogen si 2 atomi de oxigen.

Formula bruta indica raportul atomic in care se combina elementele componetene ale unei subst.De exemplu,pt acidul acetic rapotul amoic C:H:O=2:4:2=1:2:1.Formula bruta este CH2O.Formula moleculara este un multiplu de numere intregi ale formulei brute.De exemplu C2H4O2=(CH2O)2

Formula strucutrala indica structurarea molecului unei subst:elementele componente,succesiunea(aranjamentul) atomilor in molecula,natura legaturilor dintre atomi(Legaturi covalente simple,suble,triple)si orientarea atomilor in spatiu.De ex,formula strucutrala a moelcului de acid acetic.

Pt a indica orientarea atomilor in spatiu,covalentele orientatea in planul hartiei sunt reprez prin linii obisnuinte,covalentele orientate spre privitor cu linii ingrosate,iar covalentele orientate in plan opus privitorului cu linii intrerupte.

Formula structurala restransa,numita si formula plansa,indica:elem componente,aranjmentul atomilor in molecula si nat legaturii dintre atomi.In formula plana,nu sunt indicate covalentele simple hidrogen-nemetal.

***********************************************************************************************

Subst organice cu aceeasi formula moleculara care au proprietati fizico-chimice diferite se numesc izomeri.

In funct de cauzele care detrmina existenta izomerilor,s-au definit mai multe tipuri de izomeri:

A.Izomeri(subst care au aceeasi formula moleculara si propr diferite):

1.Izomeri de constitutie(izomeri in care atomii au conectivitati diferite)->Dintre care:Izomeri de catena(izomeri care difera prin aranjamentul atomilor de carbon in catena) si Izomeri de pozitie(izomeri care difera pri pozitia unei grupe functionale in catena).

 

 

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s