Caesar

100Nasterea lui Caesar

87 Caesar este numit preot al lui Iuppiter

83-Cornelia,fiica popularului Cinna,devine sotia lui Caesar

81-78Caesar lupta in armata romana contra lui Mithridates.I se ofera coroana civica.

78-75Dupa moartea lui Sulla,Caesar revin la Roma.Ii acuza de luare de mita pe doi dintre partizanii lui Sulla.Pleaca spre Rhodos,dar este capturat de pirati.Dupa plata rascumpararii,piratii sunt spanzurati,la porunca lui Caesar.La Rhodos,audiaza lectiile de elocinta ale vestitului Molon,profesorul lui Cicero.

74Caesar leaga prietenii cu Pompeius si Crassus

68-59Caesar este numit mai intai cvestor in Hispania,apoi edil,mare-pontif,pretor,propretor in Hispania,consul in Roma

66-65 Prima conjuratie a lui Catilna.Caesar actioneaza pe ascuns.

63Razboiul contra lui Mithridates se incheie./Cicero este consul.Faimoasa conjuratie a lui Catilina.Caesar si Crassus actioneaza cu prudenta.aesar,prin discursul sau,incearca sa-i scap de moarte pe jurati.Cato insa,printr-un discurs sever,btine condamnarea la moarte.

60Caesar,intre triumf si consulat,alege sa fie consul.Cu Pompeius si Crassus,cel mai bogat dintre romani,face o alianta secreta.Guvernatorului Caesar i se dau Gallia Cisalpina,Transalpina si Illyricum timp de 5 ani.

56Dupa intrevederea de la Luca,lui Crassus i se da Syria,lui Pompeius Hispania,lui Caesar in continuare Gallia.

52Clodius este ucis de clientii lui Milo.Senatul se teme mult de victoriile rasunatoare obtinute de Caesar in Galia.De aceea,este numit Pompeius consul fara coleg,iar lui Caesar ii sunt resprinse si cererea de a pastra in continuare provincia,si de a primi,in lipsa,consulatul.

40Caesar cucereste rapid Italia,fara vreo rezistenta a italicilor.Pompeius si cei doi consuli fug din Italia./Caesar trece Rubiconul.Labienus,cel mai bun ofiter superior,nu vrea sa fie partas la crima.Tribunii plebei sunt alungati din senat.

48Caesar ii ataca pe pompeieni in Hispania si infrace sase legiuni in patruzeci de zile.La Pharsalus(Thessalia)este civtorios datorita talentului sau militar.

48-47Caesar,urmarindu-l pe Pompeius,este in mare pericol,deoarece se amesteca intre Ptolemaeus si Cleopatra./Ramane in Egipt opt luni,oaspete al reginei Cleopatra.

47Campania impotriva lui Pharnaces,fiul lui Mithridates,invins in cateva ore.Caesar ar fi rostit:Am venit,am vazut,am invins.(Veni,vidi,vici)

46Caesar ii invine pe pompieni la Thapsus,in Africa./Revine la Roma,celebrand cele patru triumfuri(gallic,egiptean,asiatic,african).

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s